Mobilier gradină din paleți: cele mai interesante idei pentru o amenajare perfectă a grădinii tale 

Mobilier gradină din paleți: cele mai interesante idei pentru o amenajare perfectă a grădinii tale 

Crearea unui mobilier de gradina din paleti reprezintă o modalitate excelentă de reciclare și de refolosire a paleților, dar și de îmbunătățire a aspectului spațiului exterior. Pe lângă faptul că este rentabila, construirea propriului mobilier din paleți îți va permite să realizezi ceva personalizat, care se potrivește perfect terasei sau grădinii tale. Exista o multitudine de astfel de piese pe care le poți realiza. Descoperă ce idei ți-am pregătit în următorul articol! 

Cuprins: 

1.Mobilier de gradina din paleti: cum începi un astfel de proiect? 

1.1.Practici de siguranță în realizarea mobilierului de gradina din paleti 

1.2.Mobilier gradina din paleti - care sunt cei mai buni paleti? 

1.3.Instrumente pentru realizarea mobilei de gradina din paleti

2.Mobila de gradina din paleti: idei simple de mobilier și sfaturi de amenajare 

2.1.Idei simple de mobilier din paleti pentru gradina 

2.2.Accesorii și elemente de decor care înviorează mobilierul din paleti


1. Mobilier gradina din paleți: cum începi un astfel de proiect?


Atunci când petreci timp în grădină sau pe terasă, îți dorești să te bucuri de relaxare și confort. De aceea, mobilierul ocupă un loc important în amenajarea spațiului exterior. Dar un set de mobilă nou, de calitate, ar putea fi destul de costisitor. Prin urmare, o modalitate mult mai rentabilă de a-ți amenaja curtea este un mobilier de grădină din paleți. În plus, pe lângă faptul că este și o idee cât se poate de originală, mobilierul din paleți este rezistent la deteriorare și îl poți folosi o perioada îndelungată de timp. Materialul este ușor și ecologic. Așadar, descoperă în continuarea articolului tot ce trebuie să știi pentru a-ți proiecta cât mai bine mobilierul de terasa și în condiții de maximă siguranță.


 

1.1. Practici de siguranță în realizarea mobilierului de grădină din paleți


Înainte de a începe orice proiect de bricolaj, este important să urmezi sfaturile de siguranță și să porți echipamentul de protecție potrivit. O îmbrăcăminte de lucru adecvată te va ajuta să eviți accidentele nedorite și să te bucuri din plin de aventura ta DIY. Iată câteva recomandări importante de care trebuie să ții cont: 

  • Evită să porți haine largi sau bijuterii care pot fi prinse; 
  • Asigură-te că locul de desfășurare a activității este curat și bine organizat;
  • După ce ai finalizat o etapă sau toată lucrarea, asigură-te că depozitezi uneltele în condiții de siguranță;
  • Poartă pantofi de protecție sau pantofi de lucru cu talpă antiderapantă, rezistenți la impact, pentru a-ți proteja picioarele; 
  • Dacă folosești vopsea cu pulverizator sau dacă exista mult praf în jur, asigură-te că porți ochelari de protecție și o masca de praf; 
  • Ține întotdeauna în apropiere o trusa de prim-ajutor bine aprovizionată;
  • Păstrează uneltele în stare buna de funcționare;
  • Atunci când folosești obiecte ascuțite sau unelte de tăiat, este recomandat să porți mănuși speciale care să te protejeze sau mănuși antităiere, în funcție de situație. 


1.2. Mobilier gradina paleti - care sunt cei mai buni paleți? 


Atunci când cauți paleți pentru mobilierul de grădină, ține cont de faptul că există mai multe tipuri, fiecare având dimensiuni diferite. Cel mai comun tip este europaletul care are următoarele dimensiuni: 1200x800x144 mm. Datorită mărimii lor universale și a robusteții excepționale, europaleții sunt cea mai populară alegere pentru mobila de grădină din paleți. Aceștia sunt fabricați din lemn impregnat și prelucrat termic. 

Cu toate acestea, poți folosi aproape orice tip de palet pentru proiectul tău, atâta timp cât acesta nu este deteriorat. Atunci când cumperi paleți pentru mobilierul tău de terasă, este recomandat să ții cont de următoarele sfaturi: 

  • Evită folosirea paleților foarte murdari sau cu lemn mucegăit pe alocuri;
  • Nu utiliza paleti cu pete de alimente deoarece favorizează dezvoltarea bacteriilor și a mirosului neplăcut;
  • Evita să lucrezi cu paleții umezi, care au stat foarte mult timp afara;
  • Selectează-i pe cei cu lemn cât mai curat și neted.


1.3. Instrumente pentru realizarea mobilei de gradina din paleți


Înainte să te apuci de lucru, trebuie să te echipezi cu instrumentele și produsele potrivite. În afară de paleți, vei avea nevoie și de: 

  • Unealtă de șlefuit;
  • Mașină de găurit electrică;
  • Șurubelniță;
  • Fierăstrău de mână;
  • Pistol de înșurubat și șuruburi pentru lemn;
  • Adeziv pentru lemn;
  • Unelte pentru măsurare;
  • Vopsea pentru lemn sau glazură (dacă dorești ca mobila să aibă o anumită culoare);
  • Instrumente de vopsit (pensule, role sau pistol de pulverizare);
  • Elemente suplimentare: blaturi, perne, pături, saltele.

Pe lângă pregătirea materialelor, trebuie să măsori locul în care va fi amplasat mobilierul pentru a ști exact de câți paleți ai nevoie. După ce ai trecut de acest pas, este timpul să treci la pregatirea paleților: 

  • Curăță paleții cu un jet puternic de apă, apoi lasă-i să se usuce complet.
  • Orice deteriorare trebuie reparată. Îndepărtează părțile putrede și umple găurile și loviturile cu adeziv pentru lemn. 
  • Folosește polizorul pentru a netezi suprafața aspră și pentru a îndepărta eventualele așchii. Șlefuiește bine paletul astfel încât să nu existe elemente ascuțite sau aspre. 
  • Îndepărtează sau bate cu ciocanul orice cui care iese din lemn. 
  • Curăță bine paleții de praf și aplică lacul sau vopseaua la final. 
  • După ce toate elementele s-au uscat, poți începe să le asamblezi într-o singură bucată. Potrivește piesele în locurile cele mai puțin vizibile, cum ar fi partea inferioară sau lateralele unui palet. 
  • Poți adaugă roți la mese dacă vrei ca acestea să fie mutate cu ușurință. 
  • De asemenea, adaugă elemente decorative pentru un aspect final deosebit. 


2. Mobila de gradina din paleți: idei simple de mobilier și sfaturi de amenajare



Atunci când este cald afară, tot ce vrei să faci este să petreci cât mai mult timp în spațiul exterior al casei, cum ar fi grădina, terasa sau curtea din spate. Un set de terasă din paleți este ideal pentru relaxare, dar și pentru evenimentele speciale din timpul verii: petreceri, aniversări sau, pur și simplu, întâlniri cu prietenii. 

Frumusețea mobilierului de gradina din paleți este că nu trebuie să fie perfect. Dimpotrivă, arată chiar mai bine dacă are un aspect puțin rustic. De asemenea, nu trebuie să fii un expert în bricolaj, ci ai nevoie doar de câteva unelte de bază și un pic de îndemânare. 


2.1. Idei simple de mobilier din paleți

Transformarea sau reciclarea paletilor din lemn în mobilier de exterior a devenit foarte populară în întreaga lume. Aceste proiecte sunt perfecte pentru bugete mici și pentru cei care își doresc să-și confecționeze singuri propria măsuță de cafea sau canapea funcțională, într-un timp scurt. Folosind faimoșii paleți din lemn, poți realiza cele mai atractive scaune, mese, băncuțe sau alte piese de mobilier dorite. Iată câteva idei simple: 

Masa din paleți 

Măsuțele de cafea sunt punctul central al zonelor de relaxare, așa că este important să realizezi un model deosebit, pe care îl vei îndrăgi. Mesele din paleți sunt un proiect relativ ușor de realizat, sunt practice și schimbă complet aspectul oricărui spațiu exterior. 

Pentru a crea o astfel de măsuță, ai nevoie de doi paleți curați și șlefuiți, pe care trebuie să îi așezi unul peste celălalt și să îi fixezi în poziție cu șuruburi. Odată construită, masa din paleți poate fi lăsată în starea sa naturala sau poate fi vopsită în culorile preferate. Pentru o atmosferă rustică, alege să vopsești măsuța într-un singur strat. Acest lucru îi va da un aer chic, uzat și vechi. 

Pe post de picioare, poți folosi bucăți de palet lipite cu adeziv sau prinse în șuruburi. Dacă vrei să fie și mai versatilă și adaptabilă pentru decorul grădinii sau terasei, îi poți atașa roți. Astfel, vei putea deplasa măsuța oriunde și oricând dorești. 

Scaun de terasa 

O alta idee ușoară de mobilier de gradina din paleți este crearea unor scaune de relaxare de terasă. Pentru a realiza astfel de scaune, pune doi paleți unul peste celălalt, apoi sprijină un alt palet pe verticala, în spate, pentru a crea spătarul. Fixează totul cu ajutorul burghiului și a șuruburilor. Gradul de complexitate al unei astfel de lucrări este destul de scăzut, așa că poți începe cu realizarea unui scaun, iar apoi poți trece la proiecte mai complexe. 

Canapea de exterior din paleti de lemn 

Pentru a-ți crea propria canapea elegantă din paleți, hotărăște mai întâi ce formă și ce dimensiune să aibă. Ai de ales între diferite variante, în funcție de spațiul de care dispui: canapea de colț în forma de “L”, canapea cu două sau cu trei locuri. Odată ce te-ai decis asupra acestui aspect, măsoară și caută paleți care să se potrivească cu cerințele tale ca mărime. Dacă ți se pare mai ușor, poți alege orice tip de paleți găsești și îi poți tăia pe dimensiunea dorită. Prin fixarea unui palet vertical în spate, vei crea un spătar și un loc foarte confortabil pentru relaxare. La final, accesorizează-ți canapeaua din paleți cu perne și alte obiecte decorative. 

În general, pentru a asambla o canapea, ai nevoie de 6-9 paleți. O parte dintre aceștia vor forma baza canapelei, iar ceilalți sunt folosiți pentru a fixa spătarul cu ajutorul unei mașini de găurit. Dacă vrei să adaugi și brațe canapelei, poți decupa o parte dintr-un palet și o poți fixa pe partea pe care dorești. 

Băncuță de relaxare 

Începe prin a șlefui zonele aspre, apoi folosește o rolă pentru a vopsi paleții pe ambele părti. După ce s-a uscat, creează baza băncii stivuind unul sau doi paleți la înălțimea potrivita. Fixează cu ajutorul unor șuruburi și a unei mașini de găurit electrice. Adaugă un alt palet sprijinit în poziție verticala pentru a crea partea din spate a băncii. 

Rafturi 

Cine ar fi crezut că paleții din lemn pot fi și o soluție practică de depozitare? Aceștia sunt ușor de adaptat la nevoile tale, astfel încât să beneficiezi de câteva rafturi în plus pe terasa ta. Pentru a realiza o unitate de depozitare simplă, tot ce veți avea nevoie este un palet mic, un fierăstrău și câteva cuie. Poți realiza o poliță pentru expunerea obiectelor decorative sau o etajeră pantofar care te va scuti de dezordinea pantofilor lăsați la ușa. 

Suporturi pentru ghivece 

În loc să cheltui o avere pe suporturile scumpe, poți vopsi un palet pe care să-l prinzi în perete. Folosește diblurile potrivite în funcție de greutatea pe care vă trebui să o suporte peretele și perforează. Pentru a suspenda ghivecele de flori sau jardinierele, folosește brațe, cârlige metalice sau lanțuri. 


2.2. Accesorii și elemente de decor care înviorează mobilierul din paleți



După ce ai realizat mobila din paleți pentru grădină, este timpul să intervii cu diferite elemente de decor pentru a-i aduce un plus de frumusețe și personalitate. Îți vei transforma astfel spațiul exterior într-o adevărată oază de relaxare, de care să te bucuri cât mai mult în anotimpul cald. Așadar, alege accesoriile potrivite, care să se integreze perfect în decorul creat de tine. Ține cont de următoarele idei și recomandări care te vor ajuta să conferi grădinii tale un design interesant: 

  • Alege perne pentru șezut și perne pentru spate potrivite cu dimensiunea mobilierului din paleți. Ideal este să fie suficient de groase și de mari pentru a nu simți golurile dintre scândurile paletilor. 
  • Adaugă ornamente exterioare precum clopoței de vânt, figurine decorative, boluri sau flori artificiale, care reușesc cu brio să aducă un plus de eleganță. 
  • Măsuța de cafea din paleți poate fi decorata folosind lumânări sau felinare. Dacă vrei o nota de culoare, plasează în centru o vază cu flori colorate sau un ghiveci micuț de plante. 
  • Adaugă lumini decorative, precum lămpi, felinare, instalații solare pentru a crea o atmosfera caldă în curte. 
  • Ai grijă să nu aglomerezi prea tare spațiul cu prea multe elemente inutile. Apelează mai degrabă la câteva accesorii care să se îmbine armonios cu stilul mobilierului din paleti (rustic, modern, minimalist). 
  • Un plus de culoare poate fi adăugat cu ajutorul unor pietre decorative în diferite culori și forme, pe care le poți așeza fie în boluri pe măsuță, fie pe marginea ghivecelor de flori. 
  • Dacă ai optat pentru un decor rustic, alege plante colorate de diferite înălțimi și mici elemente decorative, cum ar fi o stropitoare sau un felinar vechi, pentru a accentua atmosfera idilica de la țară. 

Dacă vrei să te bucuri de un set de mobilier durabil și rezistent, oferă o a doua viață paleților din lemn și transformă-i în piese moderne și confortabile. Versatilitatea lor îți oferă posibilitatea să creezi orice stil dorești pentru gradina: rustic, modern, elegant sau minimalist. Mai mult decât atât, mobilierul de gradina din paleți va face ca spațiul exterior să fie cât se poate de original și personalizat.

Așadar, cu puțină ingeniozitate, orice, de la măsuțe, canapele până la soluții practice de depozitare, pot fi confecționate cu ajutorul paleților. Poți adăuga puțină culoare și personalitate cu vopseaua potrivită și cu elemente de decor deosebite. Pe lângă faptul că vei realiza ceva cu totul unic, te vei distra de minune în tot acest proces. 

Sursa foto: pexels.com, unsplash.com, pixabay.com 



 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!