Dacă vrei să-ți îmbogățești spațiul de relaxare cu un grătar, ai ajuns în locul potrivit! Acum îl poți face chiar tu, toate informațiile de care ai nevoie sunt la un pas, materialele de care ai nevoie sunt accesibile și majoritatea uneltelor necesare sunt deja în trusa ta. Un grătar nu poate lipsi din casele care adună prietenii în zilele de relaxare, iar unul de cărămidă poate chiar să îmbunătățească aspectul curții și să transforme spațiul într-unul mai primitor. Aici vei găsi toate materialele și toți pașii pe care trebuie să îi urmezi, alături de indicațiile și măsurile de precauție pe care trebuie să le iei în calcul pentru a pune siguranța pe primul loc.
Cuprins:
- Construirea grătarului de cărămidă și alegerea celui mai potrivit loc
- Construire grătar grădină - materialele necesare
- Cum construiești un grătar din cărămidă?
1. Construirea grătarului de cărămidă și alegerea celui mai potrivit loc
Cu siguranță ai spus de multe ori „vreau să construiesc un grătar”, dar poate nu ai avut timp, bani sau ocazia să o faci. Ei bine, dacă acum este momentul, aici găsești o mulțime de informații utile care te vor ajuta să începi treaba!
Un grătar de cărămidă poate schimba semnificativ aspectul grădini. Este foarte practic și oferă un bun prilej de a-ți chema prietenii mai des, iar realizarea lui de la 0 îți poate oferi o mare satisfacție. Un grătar de cărămidă nu ruginește, își menține aspectul și poate fi o piesă de rezistență în curtea ta. Dacă vrei să faci o schimbare, să înlocuiești vechiul grătar metalic și să construiești în zona de relaxare unul de cărămidă, trebuie să alegi un loc bun de la început. Nu îl poți muta, așadar trebuie să te gândești din timp la cel mai bun loc și să îți iei toate măsurile de siguranță, deoarece o amplasare nepotrivită poate fi extrem de periculoasă. Înainte de a-ți pune pantalonii de lucru, trebuie să cunoști toate aspectele importante și măsurile de precauție.
Amplasarea grătarului este extrem de importantă și un prim pas prin care este asigurată siguranța. Vorbind despre un foc deschis este crucială stabilirea unei distanțe mai mari între grătar și casă. În aceeași măsură este importantă menținerea unei distanțe mai mari între grătar și uși. De asemenea este nevoie de păstrarea unei distanțe și între grătar și copaci sau gardurile vii. Cea mai bună zonă va fi una depărtată de casă, de uși și de zona în care vântul bate cu putere. Un alt aspect ține de vizibilitate, deseori fiind recomandat ca grătarul să fie poziționat astfel încât cei din casă să-l poată vedea din interior. Este indicată plasarea astfel încât vântul să nu pună în pericol împrejurimile și să nu împrăștie nici fumul spre zona de relaxare. Între grătar și zona tranzitată, cea în care se strâng invitații, trebuie să existe o distanță de câțiva metri, pentru a nu simți căldura sau fumul puternic.
2. Construire grătar grădină - materialele necesare
Fie că alegi să construiești un grătar de cărămidă standard, fie unul mai complex cu spațiu de depozitare, materialele și uneltele pe care le vei folosi sunt extrem de importante și trebuie să le ai la îndemână. Este recomandată purtarea unor pantofi de protecție și a unui echipament special. Dacă vrei să-ți îmbogățești terasa cu un grătar de cărămidă, în primul rând, ai nevoie de cărămizi, bineînțeles, de mortar antifoc și de o tavă specială destinată cărbunilor. Această tavă, cunoscută și sub denumirea de tavă de încălzire, va indica și numărul cărămizilor de care ai nevoie. Experții recomandă plasarea ei după aproximativ 8 rânduri de cărămizi, pentru confortul celui care va sta în fața grătarului. În continuare va fi nevoie de o bază stabilă și solidă destinată lucrărilor realizate cu ciment și de legături metalice, acestea vor asigura suportul necesar pereților din spate și din centru.
Per ansamblu, în funcție de înălțimea dorită, pentru un grătar de grădină va fi nevoie de 100-150 de cărămizi, iar pentru că procesul poate fi destul de lung și prăfos, o jachetă de lucru rezistentă nu trebuie să lipsească din recuzită.
În privința uneltelor, pentru construirea grătarului de cărămidă va fi nevoie de o mistrie, o lopată care va ajuta la amestecarea mortarului, un ciocan, un instrument de nivelare, o nivelă clasică sau una mai performantă, o daltă și o perie de sârmă.
Pe lângă unelte, spre final va fi nevoie de o vopsea specială care va asigura tușa finală și va ajuta la menținerea aspectului în timp. În aceeași măsură, nu uita să alegi materiale special adaptate temperaturilor foarte ridicate precum mortarul antifoc și siliconul rezistent la căldură, un material care nu își schimbă proprietățile în urma arderii.
3. Cum construiești un grătar de cărămidă?
Înainte de a începe, este nevoie de stabilirea unei baze nivelate și solide. De asemenea este bine să te asiguri că ești echipat cu mănuși de protecție. O bază de beton reprezintă punctul de plecare. Este importantă obținerea unei suprafețe solide, orizontale, o suprafață care va menține cu brio greutatea grătarului cu plită și nu se va putea destabiliza în timp. În privința dimensiunilor este recomandată stabilirea unei baze mai generoase care asigură suficient spațiu și nu-i creează un disconfort celui care face grătarul.
După turnarea fundației urmează realizarea primului rând de cărămizi. În această etapă se aplică mortarul, se amestecă nisipul cu cimentul și apa până se ajunge la o consistență rigidă. Deși un astfel de proiect nu impune nevoia unui astfel de echipament, dacă ți-ai propus să creezi un grătar înalt, poți avea nevoie de căști și șepci de protecție când lucrezi la înălțime. Ridicarea pereților va fi asemenea ridicării pereților unei case, fiecare rând de cărămizi va fi lipit cu un strat de mortar nivelat cu atenție pentru a preveni fisurile. Este foarte importantă nivelarea rândurilor cu precizie.
Rândurile de cărămizi care urmează să fie așezate pot fi plasate începând cu extremitățile, pornind cu colțurile structurii. Colțurile grătarului trebuie să fie foarte drepte vertical, așadar este foarte importantă folosirea nivelei, iar îmbinările verticale trebuie să fie dispuse la lățimea unei jumătăți de cărămidă. Nivelarea este foarte importantă pe tot parcursul procesului. Prin ea se va ajunge la structura pătrată de care este nevoie pentru realizarea grătarului. Nu uitați că plasarea cărămizilor va trebui să fie realizată astfel încât să ofere destul spațiu pentru plasarea tăvii de încălzire. La final poate fi adăugat un strat suplimentar de cărămizi, iar deasupra pereților poate fi plasată o placă de pavaj. Dacă ai un moment creativ, poți suda ornamente interesante din fier, dar nu uita să te echipezi cu ochelarii de protecție. În aceeași măsură se recomandă șlefuirea și aplicarea unei vopsele speciale, în acest fel poate fi obținută o imagine finală îmbunătățită.
În privința aspectului, este recomandat ca grătarul să țină cont de ansamblul din jur, de aspectul fațadei și să asigure o continuitate vizuală. Grătarul trebuie să fie întotdeauna ferit de materiale inflamabile, departe de resturi sau obiecte cu potențial inflamabil.
Așadar, dacă te-ai decis să începi construirea unui grătar de grădină, ia în considerare sfaturile de mai sus și cu siguranță vei avea un rezultat pe măsura așteptărilor!
Sursa foto: Unsplash