Un element de înfrumusețare atemporal al spațiilor verzi, perfect pentru o curte interioară sau o grădină, este un foișor de lemn. Această construcție a fost folosită încă din Antichitate, oferind un aer de eleganță și un statut ridicat fiecărei proprietăți. Pe lângă partea estetică, un foișor poate avea avea mai multe funcționalități. În timpul sezonului cald este spațiul perfect pentru a organiza o mică petrecere de familie sau cu prietenii, deoarece poate oferi un spațiu suficient pentru a face un grătar sau un picnic în natură. Poate fi un spațiu de relaxare unde poți să citești sau să te ocupi de alte pasiuni ale tale, chiar să vă jucați în familie. Prin adaugarea unui sistem de iluminat poate fi un loc romantic unde să petreci serile cu persoana iubită.
Un alt beneficiu al construirii unui foișor este faptul că crește valoarea proprietății, în cazul în care te gândești că la un moment dat vei vinde proprietatea.
Înainte de a te apuca să achiziționezi cele necesare ar fi bine să te gândești la diferite aspecte precum spațiul de care dispui, cum vrei să folosești spațiul, forma foișorului și cum vrei să arate în general. În plus, pe lista de lucruri care trebuie achizitionate ar trebui să treci toate materialele de care ai nevoie, până la cele mai mici elemente, precum și echipament de protecție.
Cuprins:
1. Etapele unei construcții de foișor de lemn1.1 Spațiul de construcție și arhitectura foișorului de lemn
1.2 Construirea foișorului de lemn
2. Produsele necesare pentru construcția unui foișor de lemn2.1 Materiale necesare pentru construirea foișorului de lemn
2.2 Echipamentul de protecție obligatoriu pentru foișorul de lemn
3. Amenajarea și decorarea foișorului de lemn3.1 Mobilier pentru un foișor de lemn ca în povești
3.2. Decorarea foișorului de lemn în funcție de sezon
1. Etapele unei construcții de foișor de lemn
Sunt unele etape preliminare la care trebuie să te gândești înainte de a începe să construiești un foișor pentru a maximiza spațiul folosit și pentru a te bucura cât mai mult de noua construcție. De aceea, ai putea începe prin a te gândi la cum vrei să arate foișorul tău și cum vrei să-l folosești. Dacă plănuiești să organizezi petreceri sau adunări de familie, atunci vei dori un foișor destul de mare pentru a acomoda un număr mare de oameni, eventual chiar să ai încorporat un grătar. În cazul în care bugetul de care dispui nu este foarte mare și dorești mai mult un spațiu de relaxare pentru tine și familia ta, atunci poți construi un foișor de mărimi mai mici. Dar, pe lângă ideea ta de foișor și bugetul stabilit, mai sunt și alte criterii legate de spațiu și materialele necesare ce trebuie luate în calcul.
1.1 Spațiul de construcție și arhitectura foișorului de lemn
Sunt două criterii pe care ar fi bine să le iei în calcul simultan, anume cum mărimea foișorului și spațiul unde îl vei construi. În primul rând, verifica ca suprafața pe care să-l construiești să fie cât mai dreaptă, chiar dacă sunt unele diferențe de nivel, acestea să nu fie prea evidente. De asemenea, în zona respectivă verifică să fie un tip de sol care permite construirea asupra lui unei structuri de rezistentă și să nu fie o sursă naturală de apă. În al doilea rând, verifică să nu fie diferite țevi în pământ, precum țevi de apă, gaz sau canalizare în zona unde vrei să construiești foișorul.
Totodată, ar fi bine să te gândești la avantajele și dezavantajele de a construi un foișor între copaci și verifică să fie apropiat de o sursă de curent sau destul de aproape astfel încât să poți trage un fir pentru a putea beneficia de acest lucru în foișor. Dacă dorești să încorporezi un grătar, atunci să ai grijă unde construiești acel grătar astfel încât să scadă riscul unui incendiu. În funcție de spațiul unde va fi amplasat vei putea să te orientezi mai bine la mărimea și forma foișorului.
De regulă, un foișor este de formă octogonală, dar poți alege orice altă formă în funcție de funcționalitatea lui și de imaginația ta. Poți verifica mai multe planuri pentru foișor, dar pe care le poți adapta. De regulă un plan de foișor vine și cu anumite măsurători astfel că cea mai ușoară formă este să le folosești cele standard.
1.2 Construirea foișorului de lemn
Prima etapă a construcției foișorului este fundația. Majoritatea se construiesc pe o fundație de beton peste care vine o podea de lemn. Sunt unele persoane care preferă să construiască acest tip de anexă direct pe iarnă doar folosindu-se de stâlpi de susținere îngropați în pământ. Un lucru foarte important, a doua fază dacă alegi să faci o fundație de beton și prima etapă dacă nu dorești să torni beton în spațiul verde, este montarea unor stâlpi de susținere. Următorul pas este construirea structurii de rezistență a acoperișului. În cazul în vrei ca foișorul să fie parțial închis, acum poți construii pereții sau poți îngrădi foișorul în partea de jos prin scânduri sau gărdulețe decorative. Scheletul acoperișului depinde de materialele pe care le folosești.
Dacă dorești un foișor rustic atunci poți opta pentru un acoperiș din lemn. Pentru a rezista cât mai mult în timp poți alege un acoperiș din țiglă, ardezie sau tablă. Ultima etapă al construcției foișorului este finalizarea pardoselii și a pereților, dacă există. Este recomandat să aplici un lac pentru lemn de calitate superioară pentru păstrarea lemnului în fața intemperiilor vremii. După această fază urmează montarea mobilei. Dacă dorești să construiești un grătar sau alte obiecte încorporate în foișor ar trebui să făcute înainte de etapa de finisare.
2. Produsele necesare pentru construcția unui foișor de lemn
Materialul principal în construcția unui foișor este, în mod evident, lemnul. Poți adăuga diferite elemente decorative din alte materiale precum sticla, fier forjat sau plastic dur în funcție de stilul adoptat. Vei avea nevoie de diferite materiale adiacente construirii precum șuruburi și cuie. Un lucru foarte important este să folosești uneltele potrivite deoarece dacă vei face unele compromisuri și vei lucra cu unelte nepotrivite îți vei îngreuna munca. Vei mai avea nevoie de pantaloni de lucru, mănuși de protecție, chiar și de o jachetă de lucru, precum și de alte echipamente de protecție pentru a preveni accidentele.
2.1 Materiale necesare pentru construirea foișorului de lemn
În cazul în care te decizi pentru o fundație de ciment vei avea nevoie de o betonieră mobilă și de ciment, nisip și pietriș. Betoniera poate fi de dimensiuni reduse și o poți închiria de le diferite firme. În mod evident vei avea nevoie de multe scânduri și stâlpi de susținere dintr-un lemn rezistent precum brad, pin sau stejar. În cazul în care te decizi pentru a avea pereți atunci va trebui să cumperi și materialul necesare, fie decorațiuni din lemn, preferabil din același tip de lemn precum scândurile, sau sticlă și plastic. Pentru acoperiș vei avea nevoie de țigle sau alt material din care dorești să-l folosești pentru această parte.
Sunt mai multe elemente mărunte care sunt la fel de importante, produse folosite pentru construirea foișorului. Trebuie să ai grijă să alegi șuruburi, cuie, piulițe care se potrivesc acestui tip de construcție și în funcție de lemnul folosit. Ar fi bine să fii atent la lungimea și grosimea lor pentru a oferi rezistența necesară construcției, dar să fie potrivite și din punct de vedere estetic. De exemplu, nu ai vrea să fie mai lungi decât grosimea stâlpilor pentru a nu străpunge cu totul. Pentru etapa de finisare ai nevoie de lac rezistent și diferite soluții pentru tratarea lemnului. Folosind aceste produse va face mai ușoară întreținerea foișorului, ceea ce implicit înseamnă prevenirea degradării.
2.2. Echipamentul de protecție obligatoriu pentru foișorul de lemn
Este foarte important să ai un echipament de protecție adecvat în momentul în care te pregătești pentru începerea lucrărilor. Într-o clipă de neatenție se poate întâmpla un accident care putea fi evitat cu echipamentul corespunzător. Chiar dacă ești foarte atent se pot întâmpla accident sau mici tăieturi și julituri din cauza materialelor pe care le folosești. Pe lângă îmbrăcămintea adecvată de lucru, este foarte important să ai pantofi de protecție, căști și șepci de protecție. Din cauză că lucrezi cu lemn ești predispus să-ți intre praf și rumeguș în ochi de aceea o pereche de ochelari de protecție sunt foarte importanți.
De asemenea, vei avea nevoie de o mască pentru a nu inhala praful și rumegușul în momentul în care tai bucăți de lemn. Această mască o poți folosi și în etapa de finisare când vei trata lemnul cu diferite soluții. Deși ești în aer liber, tot există riscul de a te intoxica cu aceste substanțe. Ar fi bine să te gândești la uneltele pe care le folosești și să te echipezi corespunzător. Ar fi bine să ai o pereche de mănuși antităiere, dar dacă vei folosi aparatul de sudură pentru elementele decorative atunci este recomandat să folosești mănuși pentru sudură.
În mod evident vei ține cont și de condițiile meteorologice deoarece vei lucra în aer liber. Oricât de mult ai dori să renunți la o parte din echipamentul de protecție pentru că îți este cald, ar fi bine să nu o faci deoarece atunci ești expus unui risc mai mare. În cazul în care plouă, atunci ar fi bine să ai și o pelerină de ploaie.
3. Amenajarea și decorarea foișorului de lemn
După ce foișorul este construit urmează faza de amenajare și decorare a foișorului unde îți poți folosi imaginația. Poți achiziționa mobilier de grădină din magazin sau unele lucruri le poți face chiar tu. Sunt diferite modele de mobilier de grădină care pot fi confecționat din lemnul rămas. În ceea ce privește decorarea foișorului poți să apelezi la diferite sisteme de iluminat fie conectate la curent, fie pe baterii pentru a crea o imagine romantică. Foișorul poate fi înfrumusețat cu elemente decorative în funcție de anotimp pentru a crea o imagine simbolică a sezonului.
3.1 Mobilier pentru un foișor de lemn ca în povești
Poți alege între două tipuri de mobilier pentru foișor, unul permanent sau unul temporal î funcție de mai multe criterii, precum gradul de folosire, destinația foișorului și spațiu de depozitare avut la dispoziție. În cazul în care plănuieșți să folosești foișorul pentru adunări și diferite evenimente pe toată perioada în care este suficient de cald afară, atunci poți alege un mobilier permanent. Poți instala o masă și băncuțe din lemn care să fie statice. Și acestea ar trebui să fie tratate pentru prevenirea degradării, dar le poți vopsi în altă culoare contrastantă pentru a avea o pată de culoare.
În cazul în care dorești să achiziționezi mobilier de grădină din plastic, atunci ar fi bine să ai un spațiu unde să poți să le depozitezi pe timp de iarnă. Desigur, poți alege să ai câteva piese de mobilier permanente, dar în același timp unele piese de mobilier să fie mobile pentru a permite mutarea lor în funcție de necesități. Cel mai important aspect la care să te gândești este faptul că acestea vor expuse condițiilor meteorologice și schimbarea lor poate fi costisitoare.
3.2. Decorarea foișorului de lemn în funcție de sezon
Decorarea foișorului este pasul cel mai simplu, deoarece nu este necesară o investiție mare și pot fi adăugate noi elemente decorative foarte ușor. Majoritatea oamenilor aleg folosirea unor beculețe decorative pentru a crea o imagine fermecătoare seara. Deși cel mai des vei folosi foișorul în timpul sezonului cald, asta nu înseamnă că nu îl poți decora în funcție de sezon pentru a crea un tablou feeric chiar la tine în grădină. Primăvara poți decora foișorul cu diferite flori care cresc chiar la tine în grădină. De Paște poți adăuga ouă vopsite sau alte elemente decorative cu această sărbătoare.
Toamna îl poți decora cu frunze uscate de multiple culori sau cu lampioane de culori galbene. O dată cu pregătirile pentru sărbătorile de iarnă poți decora și foișorul ci luminițe colorate și betele. În funcție de imaginația ta, poți schimba decorațiunile cât de des ai nevoie, inclusiv pentru acomodarea unor evenimente speciale cum ar fi zile de naștere.
Construirea unui foișor poate aduce multiple beneficii. Vei avea un spațiu de relaxare și de distracție împreună cu familia și prietenii tăi. Dacă alegi să îl construiești tu personal își va da un sentiment de satisfacție și mândrie. Ar fi bine să urmezi unele planuri deja stabilite, dar modificate după cum dorești, astfel având un model unic la tine în grădină. Ar fi bine să folosești materiale de calitate superioară pentru a rezista cât mai mult în timp. În același timp este indicat să folosești uneltele și aparatura adecvată pentru a-ți ușura munca. Nu uita de echipamentul de protecție adecvat pentru a nu te răni în timpul construcție și a te simți confortabil pe parcursul lucrărilor.
Pe tot parcursul anului, un foișor de lemn va arăta fantastic în curtea ta. Arată minunat în primăvară și vară, cu flori agățate în interior și flori plantate peste tot în jur. Un foișor este un loc teribil pentru a afișa dovleci și alte decorațiuni cu tematică de toamnă în timpul toamnei. Puteți atârna decorațiuni de Crăciun și De Anul Nou din foișor pe tot parcursul iernii.
Sursa foto: Unsplash.com