Alee de grădină cu design funcțional și estetic pentru toate stilurile de amenajare – Realizează singur aleile pentru o grădină ca în filme!

Alee de grădină cu design funcțional și estetic pentru toate stilurile de amenajare – Realizează singur aleile pentru o grădină ca în filme!

A fi posesorul unei case cu grădină este un bun prilej pentru a transforma orice spațiu într-o oază de relaxare. Aleile de grădină reprezintă mai mult decât simple zone de tranzit. Cu materialele potrivite, instrumente potrivite de lucru și un echipament complet de lucru poate fi realizată o alee de grădină sau de curte ca în reviste și care să completeze design-ul general al locuinței. 

Cuprins: 

1.Alee de grădină - Amenajarea aleilor de grădină în funcție de scopul lor 

2.Amenajarea aleii din curte – Trucuri pentru organizarea spațiilor din jurul casei 

3.Amenajarea aleii pentru grădină în funcție de dimensiunea spațiului 

3.1.Idei pentru amenajarea aleilor în grădinile mici 

3.2.Idei pentru amenajarea aleilor în grădinile spațioase 


1.Alee de grădină - Amenajarea aleilor de grădină în funcție de scopul lor


Aleile de grădină trebuie să ofere acces direct către punctele de destinație, deci design-ul lor poate fi conceput într-o formă curbată delicat, ori dreaptă, simplă. Pentru realizarea aleilor pietonale sunt indicate curbele ample, care oferă eleganță, confort și care cotesc pe lângă iazuri, copaci și alte elemente ornamentale importante. Aleile curbate sunt indicate grădinilor mari, cu vegetație bogată și arbori. 

Pentru aleile de grădină cu trafic mai mic, se pot folosi materiale precum: pietre de pavaj, pietriș, prundiș sau scoarță ornamentală. Potecile principale din grădină trebuie să conțină pavaj sau plăci durabile la toate condițiile meteorologice.

Tehnicile de realizare a potecilor variază în funcție de materialele utilizate, precum și de scopul pentru care au fost gândite.

  • Alee carosabilă 

În privința aleii de grădină pe care circulă mașinile, lățimea trebuie să măsoare între 3 și 7 metri, în funcție de spațiul total disponibil. Terasarea este vitală pentru rezistența pe termen cât mai lung a aleii. Poteca trebuie să fie prevăzută cu un unghi de înclinație prin care să se scurgă apa de ploaie către un canal colector sau în rețeaua de evacuare a casei.

Pietrișul este un material ideal pentru realizarea aleilor carosabile în grădină. Acesta rezonează cu orice design și imprimă spațiului un aspect natural. Așează o placă stabilizatoare de pietriș pentru uniformizarea materialului și stabilizarea suprafeței pe alee. 

Aleea de grădină cu dale de piatră, cărămidă, beton sau lemn este recomandată cu prioritate zonelor carosabile sau celor pietonale, destinate uzului frecvent. 

  • Aleea pietonală 

Aleea pietonală urmează stilul de amenajare a grădinii. Lățimea aleii pietonale trebuie să măsoare aproximativ 90 centimetri -1,30 metri, adică spațiul optim cât să permită manipularea instrumentelor pentru îngrijirea și întreținerea grădinii. Aleea pietonală este zona destinată plimbărilor, dar și o cale de acces către zona de joacă, de relaxare, foișor, spațiul cu zarzavaturi, rondul cu flori și alte puncte centrale ale grădinii. 

Pentru montarea aleii pietonale, echipamentul trebuie să includă plăci sau lamele de lemn. Pe timpul anotimpurilor cu umiditate ridicată, aleile de grădină din lemn pot fi acoperite cu un grătar pentru a preveni alunecarea.

Pentru realizarea aleii pietonale se pot folosi pavele de gresie, beton presat sau lemn. Dacă preferi acest tip de amenajare pentru zona carosabilă, atunci pavelele trebuie să aibă o grosime minimă de 6 centimetri. 

Aleile de grădină arată genial atunci când sunt îmbogățite cu pietre decorative într-o paletă cromatică cu amestecuri de efect precum: alb-negru, roșu-alb sau în nuanțe de maro. Pentru un design de tip modern, pot fi amplasate în centrul aleii câteva plăci de lemn sau ardezie. Pentru a reliefa conturul potecii se poate recurge la dale sau bucăți de piatră ori cărămidă. 


2.Amenajarea aleii din curte – Trucuri pentru organizarea spațiilor din jurul casei


Curtea și grădina reprezintă locurile destinate momentelor de relaxare, de joacă, sport, organizărilor de evenimente importante etc. Zonele exterioare au nevoie de căi de acces, așa că, ai la dispoziție câteva idei și trucuri pentru amenajarea aleii din curte într-o manieră profesională și de bun gust. 

  • Folosește pavaje tip piatră naturală în nuanțe calde pentru a delimita curtea de zona de relaxare, de joacă, straturile de zarzavaturi, sau perimetrul în care are loc servirea mesei; 
  • În cazul locuințelor cu alee carosabilă în curte sunt recomandate pavele autoblocante pentru vehiculele de tonaj mic și mediu; 
  • Aleile realizate din beton sunt rezistente la condiții meteorologice extreme și la fluctuații de temperatură. De asemenea sunt ușor de întreținut și se integrează fără probleme în orice stil de amenajare; 
  • Bordurile pentru grădină sau curte au un rol esențial. În primul rând, acestea protejează straturile de iarbă și flori, încadrează aleile și consolidează căile de acces. Trebuie acordată atenție elementelor importante care compun bordurile (formă, curbură, materiale), pentru un design armonios cu celelalte elemente ale curții; 
  • Decorează aleile cu jardiniere, pietre decorative, mici statui de grădină, băncuțe, LED-uri, lămpi solare, etc. Aceste detalii fac diferența, printr-un aport valoros de culoare și texturi care creează un ambient odihnitor;
  • Tehnica mozaicului este formată prin îmbinarea mai multor bucăți de materiale din aceeași categorie sau dintr-o varietate de tipare. Poți combina bucăți de sticlă colorată cu piatră naturală sau cărămidă pentru un rezultat spectaculos.  
  • Dacă preferi o abordare mai simplă de amenajare, atunci aplică tehnica de amenajare minimalistă, care implică selecția unei palete de culori reci. De efect sunt contrastele între diferite tonuri de culori reci și non culori. Pentru crearea unui aspect cât mai natural, poziționează câteva tufișuri de-o parte și de alta a potecii din grădina ta;
  • Dacă în curtea ta există denivelări de teren, atunci ia în considerare soluția unei alei ‘’în trepte’’. Aceasta este realizată din dale din piatră cu dimensiuni identice, care ascund defectele terenului într-o manieră elegantă.



Amenajarea aleii din curte – Ce trebuie să știi înainte să te apuci de treabă?


Chiar dacă locuința dispune de un spațiu limitat, felul în care este amenajată o curte mică reflectă personalitatea, gusturile și stilul de viață al proprietarului. Mulți oameni sunt dispuși să dea la schimb confortul apartamentului cu viața la curte tocmai datorită posibilității de a petrece timp mai mult la aer, de a sta la plajă vara, de a înota în propria piscină sau pentru a se bucura de propria cultură de fructe, legume sau straturi de flori.

De aceea, ai la îndemână o serie de idei inspirate pentru amenajarea unui decor creativ și practic. 

1.Alegerea materialului potrivit 

Prima etapă în procesul de amenajare a aleii din curte vizează selectarea materialelor. Astfel, materialele recomandate sunt: piatra naturală, betonul, cărămida, pietrele de pavaj, lemnul și pietrișul. Importantă este identificarea materialului care îmbină cu succes aspectul estetic și rezistența la uzură. 

2.Concepe o schiță de lucru 

Este esențială realizarea unei schițe care să stabilească procesul de construcție a aleii până la cele mai mici detalii. În ceea ce privește dimensiunea aleii din curte, ai în vedere ca lățimea acesteia să permită accesul împreună a două persoane.

Pentru calea de acces către intrarea în locuință, lățimea potrivită variază între 130-150 de centimetri. Pentru potecile secundare de grădină, dimensiunea suficientă este de 50-100 de centimetri, sau chiar mai mică, în funcție de spațiul disponibil. 

3.Inserarea elementelor ornamentale pe bază de plante 

Deosebit de populare sunt modelele aleilor de curte care prezintă tuneluri naturale create cu plante cățărătoare sau curgătoare.

Acestea oferă exterioarelor un aspect boem, schimbă radical atmosfera și se integrează oricărui stil de amenajare. 

4.Corpurile de iluminat pentru exterior 

Corpurile de iluminat au fost inventate atât pentru asigurarea vizibilității pe timp de noapte, cât și pentru înfrumusețarea căilor de acces către locuință. Dacă preferi stilul clasic, atunci mizează pe stâlpii de iluminat, felinarele, globurile care mărginesc aleea principală, ori folosește ghirlandele pentru potecile către foișor sau zona de relaxare. 

În afară de materialele de construcții, la crearea căilor de acces din curte sau grădină mai sunt necesare și echipamente adecvate care să includă: îmbrăcăminte de lucru, pantofi de protecție cu bombeu metalic sau compozit, ochelari de protecție pentru prevenirea riscurilor de ardere la nivelul ochilor si pantofi de lucru flexibili și cu talpă antiderapantă pentru confort și stabilitate în timpul lucrului. 

Este important ca lucrătorii să poarte mănuși de protecție pentru a evita impregnarea în piele a substanțelor chimice, precum și leziunile provocate de instrumentele ascuțite sau aflate în mișcare. 


 

3.Amenajarea aleii pentru grădină în funcție de dimensiunea spațiului


Amenajarea aleii pentru grădină asigură accesul către intrarea în locuință, garaj, spațiul de relaxare, plus alte zone de activitate importante. În plus, aleile sunt menite să contribuie la o imagine organizată a grădinii. 

După cum s-a menționat anterior, planul pentru grădină trebuie să înceapă cu notarea unei schițe amănunțite pe hârtie și apoi cu selectarea materialelor. Proiectul notat poate fi materializat cu ajutorul unei sfori, frânghii sau cu furtul pentru gazon, astfel încât să se obțină o imagine mai clară asupra felului în care trebuie amenajată aleea. 

Schița de lucru cuprinde toate spațiile din grădină în care este necesară asigurarea accesului. Se poate păstra modelul clasic de alee dreaptă pentru accesul principal din grădină, sau pot fi adăugate niște forme ușor curbate cu tufișuri de-o parte și de alta sau în zig-zag pentru creativitate.

De impact pot fi inclusiv aleile drepte pentru grădină, dacă se adaugă elemente decorative, precum: straturi de plante, pietre decorative, statuete de diferite mărimi, etc. 
 

3.1.Idei pentru amenajarea aleilor în grădinile mici

 

Atunci când spațiul exterior nu este foarte generos, se poate opta pentru piatră naturală în nuanțe deschise, cu texturi geometrice sau simple, care să amplifice vizual imaginea generală. Piatra naturală este materialul care impresionează prin rezistență mare la temperaturi extreme, căldură, îngheț și factori nocivi de mediu. 

Amenajarea aleii pentru grădini de mici dimensiuni nu exclude inserarea detaliilor decorative. Ar trebui evitate jardinierele mari, amplasarea arborilor înalți, globurilor masive pentru iluminat, sau orice alte elemente ornamentale care ‘’fură’’ din spațiu și creează senzația de supraîncărcare.

Procesul de amenajare a aleii într-o grădină restrânsă poate include montarea unor grupuri de pavele de culoare gri natural și care să formeze calea de acces spre intrarea în locuință. Pavelele albe sau gri delimitate pe margini de pietriș colorat compun imaginea ideală a potecii potrivite pentru grădinile mai puțin extinse. În acest mod, spațiul exterior va părea mai mare și mai aerisit. 

Pentru iubitorii stilului de amenajare clasic, au fost inventate aleile de grădină din plăci de lemn, sau combinațiile de plastic și lemn. Sunt soluții corespunzătoare inclusiv pentru zonele în pantă și în plus, au avantajul că se montează și se întrețin ușor. 
 

3.2.Idei pentru amenajarea aleilor în grădinile spațioase


Atunci când spațiul exterior este ofertant, pot fi amenajate alei care să încadreze spațiile de relaxare, de joacă, de acces în imobil și care totodată să evidențieze varietatea de plante. Din seria ideilor inspirate pentru amenajarea aleilor în grădinile mari nu puteau lipsi sistemele de iluminat tip lămpi cu LED sau modele solare. Sunt soluții inovative care merită puse în practică atunci când sunt organizate petreceri în aer liber. 

Pentru iubitorii stilului romantic sau pentru cei care își doresc propriul colț de rai există varianta de amenajare a unor modele de alei pentru grădină cu poduri și iazuri. Acestea compun o atmosferă boemă, de vis pentru evenimente în aer liber sau ședințe foto. 

Organizarea aleilor pentru grădinile mici mizează pe un stil cât mai natural și simplu care să creeze senzația de spațiu mai mare. Pe de altă parte, curțile și grădinile ample permit combinații creative de care merită să profiți. Pot fi folosite așadar, pavele de forme și culori diferite pentru alei cu forme neregulate, dar care să scoată în evidență straturile de plante. 

Aleile sunt căi de acces, dar totodată reprezintă detalii accentuate cu rol practic și estetic și care trebuie să ofere continuitate stilului arhitectural al locuinței. 

Oamenii preferă să toarne beton, mai ales dacă dețin un spațiu exterior mai puțin generos. Totuși, fiecare metru de sol poate găzdui plante atractive sau ornamente excepționale, care să personalizeze grădina și să o transforme într-o zonă de repaos și relaxare. Cele mai populare materiale sunt cele naturale sau care imită aspectul natural.

Mizează pe efectul contrastelor și alege dale de piatră în nuanțe de gri-stâncă, în forme cât mai diferite și combină-le cu pietriș colorat. Pentru proiectele simple ale căilor de acces, se pot lua în calcul doar materialele care se regăsesc în componența imobilului, a terasei acestuia sau a soclului.

Concluzie 

Proiectarea căilor de acces principale sau secundare pentru grădină sau curte oferă libertate deplină de creație prin varietatea de stiluri, culori și texturi ale materialelor de lucru. Indiferent de stilul de amenajare pentru care se optează, există o serie de elemente vitale care trebuie să se regăsească în schița proiectului de lucru și anume: calitatea solului, rolul destinat aleii, identificarea unui concept general în care elementele să se armonizeze și asigurarea unei baze de susținere pentru cât mai mult timp. 

Sursa foto: pixabay.com 


 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!